Uusimmat kuvat

Yhteystiedot

Verna Bützow
Siuntio
+358 40 8392044
verna.butzow(at)hotmail.com
Älä osta paperitonta

Markkinoilla on yhä useammin rekisteröimättömiä eli paperittomia pentuja. Nämä ovat usein rekisteröityjä edullisempia hankintahinnaltaan, mutta halpa hinta voi helposti kostautua.

Vastuullinen kasvattaja rekisteröi jokaisen pentueensa, eikä myy rekisteröimättömiä pentuja mistään syystä. Rekisteröimättömien pentujen myyjää kutsutaan tehtailijaksi, jota ei tule sekoittaa kasvattajaan.

Rekisteröimättömät pennut rinnastetaan sekarotuisiin, mikä vaikuttaa suoraan esimerkiksi vakuutusmaksuihin. Sekarotuisen koiran vakuutukset ovat usein kalliimpia ja korvauskatto pienempi.

Arveluttavia syitä rekisteröimättä jättämiseen on useita, hyväksyttäviä syitä sen sijaan ei yhtään. Selityksiä löytyy sitäkin enemmän.                                                                                            Rekisteröimättömien pentujen vanhemmat saattavat olla hyvin läheistä sukua keskenään. Vanhemmat saattavat olla jopa eri rotua. Puhdasrotuisuutta ei takaa mikään, kun pentuja ei rekisteröidä. Vanhemmat saattavat myös olla sairaiksi todettuja tai tutkimattomia, tai muuten jalostukseen kelpaamattomia. Pentujen isä voi olla tuntematon. Kyseessä voi olla välipentue, jota ei rekisteröidä koska narttu on saanut liikaa pentueita.

Usein pakollisten terveystutkimusten puuttumista puolustellaan sillä, että koira on koko ikänsä ollut terve eikä tarvetta ole ilmennyt. Tosiasiassa mikä tahansa koira voi pinnan alla olla läpimätä, eikä karu totuus vain näy päällepäin. Luuston kuntoa ei voi arvioida silmämääräisesti kuin äärimmäisissä tapauksissa. Koirilla on myös taipumus turtua krooniseen kipuun, eivätkä ne välttämättä oireile näkyvästi lainkaan, ennen kun tilanne on päässyt todella pahaksi. Röntgenkuvaus on siis ainoa tapa selvittää luuston kunto, ja siitäkin tulee olla virallinen lausunto. Monet silmäsairaudet paljastuvat vasta silmäpeilauksessa. Hyvässä lykyssä ne alkavat oireilla vasta vanhoilla päivillä, mutta huonossa jo pikkupennulla. 

Virheellisetkin pennut tulee aina rekisteröidä muun pentueen yhteydessä, ja jalostuskelvottomat tulee rekisteröidä Ei jalotukseen -rekisteriin. Kasvattaja ei voi rekisteröidä osaa pentueesta lisämaksusta, vaan kaikki pennut tulee rekisteröidä kerralla laadusta riippumatta.
Puutteelliset terveystuloksetkin saa kerran anteeksi, ja pennut saa normaalirekisteriin, kunhan puuttuvat tulokset hoidetaan kuntoon.

Rekisteröiminen ei palvele pelkästään näyttelyharrastajia, vaan ihan kaikkia koiraharrastajia. Rekisteröidyn pennun taustalta löytyy sukupolvikaupalla korvaamatonta tietoa, rekisteröimättömän taustalta ainoastaan tehtailijan sana. Kasvatustyön tarkoitus on ennen kaikkea rodun jalostus, eikä pelkästään määrän lisääminen. Vaikka rekisteröimätön koira olisi kuinka ihana kumppani, on se rodun jalostuksen kannalta arvoton, koska rekisteröimättömiä koiria ei jalostukseen käytetä.

Sekarotuinen koira on rahallisesti vakuutusyhtiöidenkin silmissä korkeintaan muutaman satasen verran, kun taas puhdasrotuisen arvo on yleensä moninkertainen. Jos vanhemmilla on kaikki kunnossa, KUKAAN ei jätä pentuettaan rekisteröimättä. 

Älä tue pentutehtailua ostamalla rekisteröimätöntä koiraa.